A-ți alege profesia – înseamnă a-ți planifica viitorul!

   
  • Admitere
  • Parteneri
   

Calendar  

Martie 2024
Lu Ma Me Jo Vi Sa Du
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
   

Meteo  

   

 Electric Electromecanic

         Electromontorul la repararea și întreținerea utilajelor electrice, montează, reglează și repară utilaje și echipamente electrice de toate tipurile (motoare electrice, generatoare de curent alternativ și curent continuu, echipamente și aparataj de comutație tablouri de comandă și distribuție, instrumente sau componente electrice ș.a.). El efectuează lucrări ce țin de conectarea, deconectarea și inspectarea transformatoarelor, verifică starea izolatoarelor și siguranțelor mijloacelor de iluminat.

            Activitatea electromontorului comportă un risc sporit - fapt care impune persoana să cunoască și să aplice măsurile de securitate și sănătate în muncă precum și modalitățile de acordare a primului ajutor medical persoanelor electrocutate.

            Eficiența oricărei unități de producere depinde de buna funcționarea a echipamentelor electrice. Astfel, principala activitate a electromontorului este asigurarea unei optime și fiabile funcționări a echipamentelor electrice pe care le deservește.

            În activitatea sa zilnică electromontorul utilizează:

            - mijloace manuale: șurubelniță, indicator de tensiune, set de chei, cuțit, clește, ciocan, micrometru, riglă, portperii, perii colectoare, bobine, rulmenți, mufe, cabluri, garnituri, bandă izolantă, lubrifianți, materiale abrazive, solvenți, piese de fixare, unelte de terasiere;

            - utilaje/echipamente de muncă: motoare electrice, transformatoare de forță, transformatoare de curent, transformator de sudare, generatoare, instalații de condensatoare, compresoare, convertoare electronice, mașină de găurit, polizor unghiular, perforator ciocan, dispozitiv de presare, dispozitiv de extragere a pieselor, lampă de lipit, ciocan de lipit, aparate de pornire şi reglare (demaroare electromagnetice, butoane, relee), aparate de protecție (întrerupătoare automate, siguranțe fuzibile, relee termice, întrerupătoare cu ulei);

            - aparate de măsură și control: voltmetre, ampermetre, multimetre, contoare electrice etc;

            - echipament individual de protecție și de lucru: mănuși şi papuci dielectrici, salopetă, ochelari, cască, centură de siguranță, covor dielectric, dispozitive de protecție (indicatoare, parapete, panglică, bară izolantă), șabloane pentru marcaj.

            Electromontorul citește schemele electrice, cunoaște tipurile și proprietățile materialelor electrice, principiile de funcționare a utilajelor, instrumentelor, SDV[1]-urilor, AMC[2]-urilor, procesele tehnologice de reparare și întreținere a instalațiilor și utilajelor electrice, terminologia de specialitate.

            Electromontorul posedă o gândire tehnică, capacitate de orientare în spațiu, capacitate sporită de concentrare, spirit de observație și atenție la detalii. Dexteritatea manuală, acuitatea vizuală și auditivă sunt doar câteva din calitățile personale necesare în activitatea profesională a electromontorului.

            Progresul tehnologic se află într-o mișcare continuă. Pe lângă implementarea tehnologiilor moderne, întreprinderile tot mai mare atenție acordă surselor alternative de energie. Tendința mondială este de a renunța la sursele clasice de lumină şi de a promova sursele de lumină performante, precum tehnologia LED ș.a. Capacitatea de învățare a lucrurilor noi pentru un electromontor este prioritară.

Competențe profesionale:

    - să execute lucrări simple la substaţiile electrice cu deconectarea totală a lor de sub tensiune, revizia transformatoarelor, întrerupătoarelor, întrerupătoarelor cu pârghie şi dispozitivelor de acţionare a lor fără demontarea elementelor constructive;

    - să execute reglarea sarcinii utilajului electric pe sectorul de care este responsabil;

    - să execute prelucrarea, îmbinarea şi lipirea firelor de contact cu tensiunea mai mare de 1000 V;

    - să participe la examinarea, întreţinerea tehnică şi repararea utilajului electric cu executarea lucrărilor de demontare, montare, reglare şi exploatare a instalaţiilor electrice;

    - să execute reparaţia transformatoarelor de putere mică, a întrerupătoarelor, reostatelor, panourilor electrice de comandă, demaroarelor magnetice, contactoarelor şi altor aparate simple;

    - să execute lucrări de tachelaj;

    - să participe la montarea firelor electrice de contact şi a cablurilor subterane;

    - să alimenteze acumulatoarele;

    - să execute lucrări de reconstruire a utilajului electric;

   -  să controleze şi să execute marcarea schemelor;

   -  să execute conform desenelor tehnice prelucrarea materialelor izolante;

    - să execute lucrări de deconectare, conectare şi lichidare a defectelor utilajului electric cu scheme simple de conectare.

             Profesia „Electromontor la repararea şi întreţinerea utilajelor electrice – Lăcătuş electrician la repararea utilajului electric”–  este destinată pentru deservirea tehnică și repararea utilajului electric întreprinderilor industriale, întreprinderilor agricole și aparatelor de uz casnic.

 

[1] SDV – scule, dispozitive, verificatoare

[2] AMC-uri – aparate de măsură și control 

   
rm
chisinau
par rm
pres rm
guver_rm
cancelaria_de_stat_rm
portal_servicii_publice_rm
ban justice1 md
   

Ultimele stiri  

There are not feed items to display.
  • Check if RSS URL is online
  • Check if RSS contains items
   

Parteneri

   
Telefoane de contact:
Tel:+ 373 22 475-151
      + 373 22 477-046
Fax: +373 22 475-167
E-mail: sp10.chisinau@gmail.com
Achiziții publice  |   Cadre didactice   |   Admiterea   |   Parteneri   |   Galerie video   |   Galerie foto   |   Informații   |
PrimaPrima   ContactContact   HartaHarta